Istoria aragazurilor vechi

Daca privim de-a lungul timpului, putem afirma ca aceste aragazuri vechi au contribuit semnificativ la definirea aspectului bucatariei de-a lungul epocilor. Se poate spune ca, si in prezent, aragazul este “miezul” bucatariei, prin caldura pe care o emana si prin mirosul care se resimte in intreaga incapere atunci cand gatesti o placinta de visine.

Ne putem intreba uneori: Au existat bucatarii inainte de a exista aceste aragazuri? Din punct de vedere tehnic, da, pentru ca arta antica de preparare a alimentelor a avut loc in vetre deschis cu mult inainte de “nasterea aragazurilor”, pe la sfarsitul secolului al XVIII-lea.

Cu toate acestea, bucataria asa cum o stim astazi a fost inima casei moderne de aproape 150 de ani. In bucatariile vechi, se poate observa, analizand felul in care aragazurile respective se incadreaza in peisaj, cum acestea creeaza o ambianta istorica. De fapt, o modalitate de a intelege bucataria din trecut si chiar de a descoperi idei despre cum iti poti decora bucataria moderna intr-un mod interesant, este sa examinezi dezvoltarea acestui aparat remarcabil prin analizarea modului in care a evoluat de-a lungul timpului in design si constructie.

Design-ul si constructia primelor aragazuri

Se poate spune ca, istoric, primul aragaz a “aparut” acum vreo 200 de ani. Acesta a fost realizat de Benjamin Thompson, cunoscut de publicul larg sub numele de contul Rumford. El a proiectat cele mai vechi astfel de dispozitive de gatit, care “au controlat stiintific” caldura inca din anii 1790. Astazi, cel mai bun aragaz electric de pe piata este disponibil la pret rezonabil si orice familie poate beneficia de functiile sale de top!

Rumford a fost un pioner in inginerie care a facut primele studii stiintifice despre transferal de caldura in timp ce perfectiona anumite metode de a proiecta aceste “aragazuri”. Geniul particular al lui Ramford in bucatarie a fost precum un “fitil” in aceasta industrie a aragazurilor.

O bucatarie echipata conform ideilor lui Rumford a fost dominata de o gama larga de zidarie din caramida. Fonta pare sa fi aparut in versiunile ulterioare, iar in prezent bucatariile moderne pot include si o alta inovatie Rumford: un tambur de fier cu usa care este comercializat in prezent sub numele de “Rumford Roaster”.

In America, cresterea mineritului de carbune si de fier prin anii 1820 a transformat fierul intr-un material ideal al secolului al XIX-lea si a dus la o industrie prolifica in fabricarea aragazurilor. In plus, sobe de metal de dimensiuni mari, importate in numar mare din Olanda si Anglia, au ajuns intr-o varietate de modele in America.

Fara comentarii

Leave a Reply